BAZ İSTASYONLARINA SOLAR ÇÖZÜMLER

Gönderi : İsmet SINAR (Editör) Kategori: Solar Eğitim

GSM operatörlerinin özellikle kırsal alanda kapsama sağlamak amacıyla kurduğu baz istasyonlarına enerji sağlamak için gerekli olan yakıtın söz konusu bölgeye ulaştırılma maliyetleri de düşünüldüğünde; özellikle erişilmesi güç bölgelerde kurulacak baz istasyonlarında güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, fosil enerji kaynaklarının kullanımına göre maliyet açısından yüksek verimlilik sunmaktadır.

Bu nedenle 2A Telekom, güneş ve rüzgar enerjisi ekipmanlarının önümüzdeki yıllarda daha verimli hale getirilmesi ile alternatif enerji kaynaklarının baz istasyonları için çok daha çekici birer opsiyon haline geleceklerini öngörmektedir. Bu doğrultuda baz istasyonlarında rüzgar ve güneş enerjisi kullanımı konusunda ihtisas geliştiren 2A Telekom, batarya ve yakıt hücrelerinin melez olarak kullanıldığı sistemler ile tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan baz istasyonları olmak üzere GSM operatörlerine iki alternatif sistem için de proje desteği sunarak, bu operatörlere daha önce kapsama sağlayamadıkları zorlu koşullara sahip bölgelerde çalışma ve kapsama imkanı kazandırmaktadır.

Resimlerdeki GSM Baz İstasyonunun tüm enerjisi kurulmuş olan 1KW Solar Enerji sisteminden kesintisiz olarak karşılanmaktadır. Bataryalar ve elektronik sistem konteynır içerisine monte edilmiştir

img
img
img

Resimlerdeki GSM Baz İstasyonunun tüm enerjisi kurulmuş olan 1KW Solar Enerji sisteminden kesintisiz olarak karşılanmaktadır. Bataryalar ve elektronik sistem konteynır içerisine monte edilmiştir.

  1. 200 W Güneş Panelleri kullanılmıştır
  2. 2000W İnverter
  3. 40A Solar Şarj Regülatörü
  4. 2V 300 Ah Endüstriyel tip stasyoner batarya

Çalıştırılacak istasyonun içerdiği cihazlara göre harcadığı güç ve solar sistemin kurulacağı bölge çok önemlidir. Bölge ,toplam güç ve Autonomy days süresi belirlendikten sonra tarafımızdan projelendirme yapılarak sistem tasarlanır , kurulur, çalıştırılır ve tesleri yapılmış şekilde teslim edilir.

GSM Baz İstasyonlarında Rüzgar ve Güneş Enerjisinden elektrik 2014`te tüm baz istasyonlarının yüzde 4,5`i yenilenebilir enerji kullanacak “Yeşil Enerji” olarak adlandırılan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı dünyada hızla artan bir konsept. Temiz enerji kullanımı üzerine araştırmalar yapan Pike Research firmasına göre günümüzde tüm dünya çapındaki mobil hücrelerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranı yüzde 0,11 düzeyinde. Yeni yayınlanan bir araştırma raporuna göre uzaktan kontrol edilen mobil istasyonlarda solar enerji ve rüzgar enerjisi kullanımı hızla artıyor. Raporda 2014 yılına dek tüm baz istasyonlarının yüzde 4,5`inin yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmış olacağı öngörülüyor.

“Yeşil enerji” olarak adlandırılan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı dünyada hızla artan bir konsept. Temiz enerji kullanımı üzerine araştırmalar yapan Pike Research firmasına göre günümüzde tüm dünya çapındaki mobil hücrelerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranı yüzde 0,11 düzeyinde. Aynı araştırma firmasının yeni yayınladığı bir rapora göre önümüzdeki dört yıl içinde gelişmekte olan ülkelerdeki baz istasyonlarının yüzde 8`i yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapacaklar.

Erişilmesi güç bölgelerde güneş ve rüzgar enerjisi gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı dizel veya diğer fosil enerji kaynaklarının kullanımına göre maliyet açısından çok daha verimli. Çünkü bu tip bölgelerde kapsama sağlamak için baz istasyonlarında kullanılan yakıtın pahalı olmasının yanı sıra söz konusu yakıtın bölgeye ulaştırılması da zahmetli ve maliyetli bir iş.

Pike Research firmasının genel müdürü Clint Wheelock güneş ve rüzgar enerjisi ekipmanlarının da önümüzdeki yıllarda daha verimli hale getirilmesi ile ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarının baz istasyonları için çok daha çekici birer opsiyon haline geleceklerini belirtiyor. İlk etapta yalnızca bu tip enerjiler yerine batarya ve yakıt hücrelerinin melez olarak kullanılacağını belirten Wheelock zaman içerisinde tamamen natif enerji kaynaklarına geçiş yapılabileceğini düşünüyor.

Wheelock, ekipman sağlayıcıları ve network operatörlerinin girişimleri sayesinde mobil network altyapı ekipmanlarının da günümüzde daha az enerji tüketen cihazlara evrildiğini belirtiyor.

Nokia Siemens Networks üç yıl önce sunduğu güneş enerjisiyle çalışan baz istasyonu ile ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarını pazarla tanıştıran ilk firma olmuştu. Günümüzde ise tüm büyük ekipman sağlayıcılar ve pek çok operatör yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan baz istasyonları geliştirmekte. Bu ekipmanlar daha çevreci olmalarının yanı sıra operatörlere de daha önce kapsama sağlayamadıkları zorlu koşullara sahip bölgelerde çalışma imkanı sunmakta.